Ilmanvaihto on välttämätön sekä ihmisen hyvinvoinnin että rakennuksen kunnon kannalta. 

Ilmanvaihdon tarkoituksena on terveellisen ja viihtyisän sisäilman ylläpitäminen rakennuksessa.


Asuinrakennuksen ilmanvaihto järjestetään niin, että ulkoilmaa tuodaan oleskelutiloihin ja ilmaa poistetaan ns. likaisista tiloista (keittiö, WC, pesuhuone, vaatehuone). Ilma virtaa siis puhtaista tiloista likaisiin päin.

 

Toimiiko ilmanvaihto ja onko se riittävä? 

Ilmanvaihdon tulee olla toiminnassa jatkuvasti, vähintäänkin minimiteholla. Ilmanvaihdon suuruus on sopiva, kun oleskelutilojen ilma vaihtuu kerran kahdessa tunnissa.
 
ilma1Tarkista ilmanvaihdon toimivuus: ilmanvaihto on todennäköisesti liian pieni, jos paperiarkki ei pysy kiinni poistoilmaventtiilissä. Ilmanvaihdon suuruutta voidaan luotettavasti arvioida vain mittausten avulla.
 

Ilmanvaihtojärjestelmä vaatii myös puhdistamista ja huoltoa. Ilmanvaihtokanavisto on syytä puhdistuttaa ennen rakennuksen käyttöönottoa ja säännöllisesti tämän jälkeen. Puhdistustyön jälkeen ilmavirrat on säädettävä oikeiksi. Asukkaiden tai työntekijöiden ei tule itse säätää eikä varsinkaan tukkia venttiilejä.

 
Poistoilmaventtiilit asukas voi itse puhdistaa pari kertaa vuodessa, sillä likaiset venttiilit pienentävät ilmanvaihtoa. Venttiilit irroitetaan, jonka jälkeen ne voidaan pyyhkiä tai pestä (venttiilien säätöasentoa ei tule muuttaa). Varsinaista kanavien puhdistusta ei tule itse suorittaa.

 

Liesituulettimen  tai -kuvun rasvasuodatin tulee pestä vähintään kerran kuukaudessa tai tarpeen mukaan riittävän usein.

ilma2

 

Ilmanvaihdon parantamiskeinot 

Ilmanvaihtojärjestelmän parantaminen voidaan toteuttaa usealla eri tavalla, kuten:
  •  riittävästi korvausilmaa oleskelutiloihin, sekä koneellinen poistoilmavirtaus varsinkin märkätiloihin
  • painovoimaisen ilmanvaihdon tehostaminen poistoilmapuhaltimilla
  • huonekohtaiset korvausilmaventtiilit (esim. tuuletusikkunaan asennettavat)
  • koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto varustettuna lämmöntalteenotolla
 

Hyväkään ilmanvaihtojärjestelmä ei yksin riitä

Hyvin suunniteltu ja toteutettu ilmanvaihtojärjrestelmä on vain yksi, tosin tärkeä tekijä muodostettaessa hyvää sisäilman laatua. Laitteiden ja itse rakennuksen huolellisen käytön ja huollon avulla vältytään suurelta osalta terveys- ja viihtyisyysongelmia ja kalliita korjauksia.
ilmastointimega logo

Pyydä tarjous