pdf icon uusi  

ILMO talotuulettimen käytön ja huollon yleisohjeet

ILMASTOINTIVENTTIILIEN PUHDISTUSOHJEET

Venttiilit puhdistetaan kostealla kangaspyyhkeellä säännöllisesti, pari kertaa vuodessa.

  1. Tarvittaessa venttiili irrotetaan puhdistamista varten kiertämällä sitä vastapäivään - paikalleen laitettaessa myötäpäivään.
  2. Erityisen likaiset venttiilit voidaan pestä tavallisella astianpesuaineella ja vedellä (käytä pulloharjaa). Irrota tiiviste pesun ajaksi! Mikäli poistoilmaventtiilin yhteydessä on äänenvaimennin patruuna, puhdistetaan se tarvittaessa kevyesti harjaamalla (irrota ensin venttiili).


HUOM! VENTTIILIN KESKI-SÄÄTÖOSAN SÄÄTÖASENTOA EI SAA MUUTTAA, JOS SÄÄTÖOSAA EI OLE LUKITTU, MITTAUS/SÄÄTÖ TULISI SUORITTAA VÄLITTÖMÄSTI.

Puhdista keittiön liesikuvun rasvasuodatin kuukausittain. Rasvasuodattimen voi pestä tiskikoneessa tai lämpimällä vedellä ja esim. konetiskiaineella.

ilmastointihuolto kuva

 

Asunnon ilmanvaihdon yleisohjeet

Rakennuksissa, joissa on asuntokohtainen ilmanvaihto, on asukkaalla itsellään mahdollisuus vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon. Säätö tapahtuu käyttötilanteiden mukaan ilmanvaihdon tehon säätimestä.

Normaalikäyttö

Ilmanvaihto on jatkuvaa, eli vähintään yksi vaihto kahdessa ja puolessa tunnissa.

Poissaolokäyttö

Asunnon ollessa tyhjillään voidaan ilmanvaihtoa pienentää normaalikäytöstä, ellei siitä aiheudu vaaraa rakenteille tai ilmanvaihtojärjestelmälle.

Tehostuskäyttö

Ruuanlaitto, saunominen, peseytyminen, pyykinkuivaus, WC:n käyttö, vieraat, ylilämpö tai vastaava tilanne saattaa aiheuttaa normaalikäyttöä tehokkaamman ilmanvaihdon tarpeen. Tämä toteutetaan tehostamalla ilmanvaihtoa yleensä tai tilakohtaisesti. Esim. ruanlaiton aikana pidetään liesikuvun läppä auki, muulloin se on kiinni tai minimiasennossa. Jos saunan katossa on säädettävä venttiili, se pidetään saunomisen aikana kiinni ja muulloin auki.

VAROITUS!

Mikäli asunnon ilmanvaihto suljetaan, estyy samalla uuden, puhtaan ulkoilman tulo asuntoon sekä likaisen ilman ulosvienti. Ihmisistä, rakenteista ja maaperästä tulevat epäpuhtaudet, kuten hiilidioksidi, kosteus, hajut, formaldehydi, pöly, radon jne. pilaavat nopeasti huoneilman aiheuttaen terveydellisiä haittoja; liiallinen kosteus saattaa turmella rakenteet ja saaada aikaan home- ja sienikasvustoa. Siksi rakentamismääräykset edellyttävät, että ilmanvaihto on jatkuvasti toiminnassa ja sen tehoa säädetään käyttäjän tarpeiden mukaan.

HUOM!

Rakennusaikana sekä muiden pölyävien töiden aikana on ilmanvaihtojärjestelmän käyttö ehdottomasti kielletty.

likainen imuriOmakoti-/rivitalon poistoilmapuhallin voi olla näinkin tukossa. Kuvan puhallin on ollut käytössä 9 vuotta puhdistamatta.

Onkohan asuintiloista enään poistunut ilmaa?

Kuva puhukoot puolestaan.

ilmastointimega logo

Pyydä tarjous